Kodin kesäkaaos ja miten se kesytetään
31.8.2021
Kesälomakauden aikana kotona valloilleen päässyt sotku saattaa yllättää. Monesti sitä ei edes huomaa, ennen kuin on liian myöhäistä. Purkamattomat mökkikamat ja SUP-lauta tukkivat eteisen, samaten kuin lasten täyteen puhalletut uimarenkaat. Kaksi kuukautta kellarivarastoon matkalla ollut työkalupakki tukkii edelleen kulkuväylää parvekkeella. Kesähelteillä rojut ohitetaan sujuvasti - eihän kuumalla jaksa siivota ja uimarenkaitakin tarvitaan joka päivä. Syksyn korvalla kasoihin havahtuu: miten tätä tavaraa onkin näin paljon? Kuka on tämä meillä asuva yksijalkainen lapsi, jonka parittomia sandaaleja pyörii pitkin lattiaa?
Kodin tavarakaaoksen hallinta lähtee loogisimmin siitä, että kurkistetaan kaappeihin ja mietitään, mikä on syynä siihen, että tavarat eivät päädy takaisin paikalleen. Yleensä syynä on kaapin oven takana piileskelevä tavaravuori, johon koskemista välttelee, koska tietää sen johtavan joko rojuvyöryyn tai kirpputoripöydän vuokraamiseen. Joskus se johtaa molempiin, ja kumpikin vaihtoehto pistää vähän irvistämään.
Käytännöllisinkin asunto menettää toimivuuttaan, jos se on liian täynnä. Ongelman ydin ei piilekään välttämättä tavarassa, vaan niiden säilytyspaikoissa. Jos tavara ei mahdu kaappiin, se jää ajelehtimaan johonkin näkyville. Ratkaisu on näennäisen yksinkertainen: tee tilaa kaappiin. Helpommin sanottu kuin tehty.
Tavaran järjestely ja siitä eroon pääseminen vaatii työtä
Vaikka ylimääräisestä rojusta pääsisikin jollain ihmeen kaupalla kivuttomasti eroon, seuraa väistämättä aina se kaikista vaikein vaihe, eli uusien ostosten ennakkokarsinta. Se on se hetki, kun Tokmannin hyllyjen välissä on antauduttava eksistentiaaliseen pohdintaan ja kysyttävä: tarvitsenko minä tätä todella?
· Ennakoi jo ostohetkellä tavarasta eroon pääsemisen vaiva. Miten hankkiudun tästä aikanaan eroon? Puhdistaminen, huoltaminen, hinnoittelu, kirppispöydän ylläpitäminen, kierrätykseen vieminen tai hupivaraajien ja oharien sietäminen Facebook-kirppareilla voi olla työlästä. Tuntuuko tavara vielä ostamisen arvoiselta, vai pärjäisikö ilman?
· Kannattaa muistaa, että tavaran järjestyksessä pitäminen on oma vaivansa. Mitä enemmän tavaraa omistaa, sitä enemmän se teettää järjestelytyötä ja siivoamista. Laiska shoppaaja pääsee vähemmällä.
· Huono laatu tarkoittaa kahta asiaa: joudut ostamaan saman tavaran moneen kertaan ja hankkiutumaan siitä eroon yhtä monta kertaa. Luontokaan ei kiitä. Sen minkä rahassa ehkä säästää, menettää kaappitilassa, vaivannäössä ja luonnonvaroissa.
· Klassikot ovat aina muodissa. Ajattomuus myös helpottaa tavaran myymistä ja vähentää tarvetta ostaa uutta muodin vaihtuessa.
· Taloyhtiön häkkivarasto voi äkkiseltään vaikuttaa helpolta saattohoidolta rojupinoille – poissa silmistä, poissa mielestä. Varaston täyttäminen pikkutavaralla kuitenkin monesti vain lykkää ongelmaa, joka hyppää silmille viimeistään muuttaessa. Kausitavaralle häkkivarasto on kuitenkin enemmän kuin omiaan. SUP-laudan ja uimarenkaat voi hyvin viedä sinne talveksi – käyttöön voi vastavuoroisesti ottaa luistimet ja pulkan.