Mitä rappukäytävässä saa säilyttää?

Mitä rappukäytävässä saa säilyttää?

Julkaistu: 08.12.2023

Pelastuslaki (379/2011) määrittelee sen, mitä irtaimia tavaroita saa säilyttää taloyhtiön rappukäytävässä. Lähtökohtaisesti ainoastaan ovikoristeet, ilmoitustaulut ja yhtiön kynnysmatot ovat esineitä, joiden säilyttäminen on sallittua. Muunlaisten irtaimien esineiden säilyttäminen rappukäytävässä on kiellettyä.

Kielto kattaa niin lastenvaunut, rollaattorit, lelut, erilaiset urheiluvälineet, kukkaruukkuistutukset kuin aulatuolit ja -pöydät. Kynnysmatoillakin tarkoitetaan yhtiön ylläpitämää ovimattoa ja siten huoneistokohtaiset kynnysmatot ovat katsottavissa kielletyiksi esineiksi.

Kieltojen taustalla on rakennuksen paloturvallisuus, ja niiden tarkoituksena on varmistaa asukkaiden esteetön ulospääsy rakennuksesta palotilanteessa sekä ehkäistä paloriskiä ennalta.

Urheiluvälineitä, rollaattoreja sekä lastenvaunuja tulisi säilyttää niille erikseen varatuissa yhtiön osoittamissa varastotiloissa. Jos yhtiöllä ei ole osoittaa niille erillisiä säilytystiloja, ne tulisi pyrkiä säilyttämään asunnoissa tai huoneistokohtaisissa varastotiloissa.

Mikäli rappukäytäviin on jäänyt pois muuttaneiden asukkaiden tavaroita tai tavaroiden omistussuhteista ei ole selvyyttä, yhtiö voi pyytää huoltoyhtiötä siirtämään tavarat tilapäissäilytykseen ja poistaa siten niiden aiheuttama palovaara rappukäytävästä.

Näin joulun alla on hyvä muistaa, että ovikohtaiset joulukranssit ovat ovikoristeina sallittuja. Joulukuuset ja valot ovat rapussa kiellettyjä, vaikka ne joulutunnelmaa toisivatkin.

Lähde: Suomen Kiinteistölehti

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.